Loonbelasting

U begint met de verkoop van uw producten of het verrichten van uw diensten. U krijgt uw eerste opdrachten. Of de eerste klanten komen uw winkel binnen. Kortom: uw onderneming gaat draaien, u maakt omzet. Over die omzet moet u omzetbelasting berekenen. Omzetbelasting is beter bekend als BTW. U bent vermoedelijk al met de BTW in aanraking gekomen: op de rekeningen van uw leveranciers is een BTW-bedrag vermeld. Deze BTW mag u meestal aftrekken van de BTW die u berekent over uw omzet. Dit is verrekenen van voorbelasting. Het verschil betaalt u uiteindelijk aan de Belastingdienst.

BTW berekenen

U berekent BTW over het totaalbedrag dat u aan uw klanten in rekening brengt. Als uw klant meer betaalt dan u in rekening heeft gebracht, dan bent u ook daarover BTW verschuldigd.

Tijdstip van aangifte

Als uw klanten hoofdzakelijk particulieren zijn, moet u de BTW vermelden op de aangifte van het tijdvak waarin u de vergoeding heeft ontvangen. Levert u hoofdzakelijk aan ondernemers, dan bent u de BTW verschuldigd op het moment dat u de factuur stuurt.

Verleggingsregeling

In principe betaalt u de BTW, maar in een aantal gevallen betaalt de afnemer dat. De BTW wordt verlegd naar de ander. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u als onderaannemer voor een hoofdaannemer werk uitvoert. Niet u, maar de hoofdaannemer betaalt dan de BTW.

.

Deze pagina bevat de volgende links


administratief
boekhouder
goedkope boekhouder
besloten vennootschap
zelfstandige
geldzaken
salarisadministratie
btw-afdracht
debiteurenadministratie
facturatie

 

Use the following links to go to the subject:

boekhouder - goedkope boekhouder - besloten vennootschap - zelfstandige - geldzaken - salarisadministratie - btw-afdracht - debiteurenadministratie - facturatie - kilometeradministratie